esmaspäev, 19. september 2016

Kasvatusnõustamise Keskus - kellele ja milleks?

Kõik sai alguse sellest, kui E.G.U. Erapraksise kasvatusteadlased Reet ja Katrin otsisid praksisesse lastepsühhiaatrit. Eestis on lastepsühhiaatreid vähe ning need vähesedki on tööga ülekoormatud ja väga hõivatud. Ravijärjekorrad on pikad ning abivajajaid tuleb aina juurde. 

Tavaliselt algab kõik sellest, et lapsevanem ei saa kodus lapsega enam hakkama. Või ei saa lasteaiaõpetajad lapsega hakkama. Või mainib keegi oluline kõrvalseisja pead vangutades, et selle lapsega küll kõik korras ei ole. Jätame antud juhul välja need lapsed, kes tõesti perearsti või mõne muu spetsialisti soovitusel lastepsühhiaatrilist hinnangut ja ravi vajada võiksid. Lapsevanem saab kas lasteaiast või koolist soovituse pöörduda arsti vastuvõtule. Laps on ülemäära aktiivne, jonnakas, ropendab, ei kuula sõna, räägib õpetajale vastu või vastupidi, on väga endassetõmbunud ja kartlik, pissib voodisse või kardab paaniliselt kolli voodi all.

Väikelaste psüühikat mõjutab enim keskkond, kus nad igapäevaselt viibivad - lasteaed, kodu, huviringid. Need inimesed, kellega laps kokku puutub, need kohad, kus ta viibib, need tegevused, mida ta teeb ning need reeglid, mille järgi on tema väike maailm üles seatud. Eelpool kirjutatu, töökogemuse põhjal nii lasteaias kui koolis ja loetud kirjanduse taustal järeldati, et väikelaste puhul tuleks enne lastepsühhiaatri visiiti kaaluda, kas ehk oleks abi kasvatuslikest nõuannetest ehk siis vaadata lapsevanemana endale otsa - kas ma olen teinud kõik selleks, et minu lapsel oleks normaalne ja eakohane kasvukeskkond. Siin saavadki appi tulla kasvatusnõustajad, aitamaks lapsevanemal kaardistada olukord ning anda konkreetseid näpunäiteid ja nõuandeid lapse arendamiseks, kasvukeskkonna muutmiseks, piiride seadmiseks, enesekehtestamisoskuste õpetamiseks, jonnihoogude ohjamiseks ja muuks taoliseks.

Kasvatusnõustamisele saab registreeruda:

E.G.U. Erapraksis
Tel: 742 0660 või 5500355
E-post: info@eguerapraksis.ee
Aadress: Kivi 25-1, Tartu

www.eguerapraksis.ee